Programok

Itt a Samuel Ház aktuális havi programjairól talál részletes leírást, ill. tájékozódhat a programok időpontjairól és árairól.

November havi programok

 • Felsorolás
 • Felsorolás

A programokról részletesen

Lorem ipsum

 • +

  Sámán tartás

  Dr. Felicitas D. Goodman (Féli néni) magyar származású nyelvész, antropológus (1914-2005) vallásos transzok, spontán beszédek kutatása révén jutott el ahhoz a rituáléhoz, amit leegyszerűsítve mi sámántartásnak hívunk.

  Számos barlangrajzon, kőkori és más időkből származó szobrocskán, illetve egyéb antropológiai emléken láthatók különféle testtartásban ülő, álló vagy éppen fekvő emberek. Kiderült, hogy ha ezekhez a testtartásokhoz ritmikus gerjesztést, például zörgő vagy dob hangját társítjuk, létrejön egy extatikus transzállapot. Ami érdekes, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain találtak ugyanolyan testtartásban levő alakokat, miközben nyilvánvaló, hogy ezek a kultúrák sem térben, sem időben nem találkozhattak. A rituálé az egész világon elterjedt volt, tehát olyan egyetemes tudás ez, melynek eredete az őstörténet homályába vész. A természeti népek máig megőriztek belőle számos elemet, és az ő hitük szerint a tartásokat a szellemvilágból kaptuk.

  Féli néni a tudását Új-Mexikóban, a pueblo indiánok között tökéletesítette. Itt létrehozta a Cuyamungue Intézetet, ahol további kutató munkát végeztek a témában. A szertartás során létrejövő megváltozott fiziológiai állapotot is alaposan megvizsgálták. Kiderült, hogy a rituálé közben a vérben felszabadul a béta-endorfin, ami a különleges örömérzést, az extázist okozza. Megemelkedik a pulzus, ugyanakkor viszont leesik a vérnyomás, ami önmagában is különleges állapot. Azt jelenti, hogy a felfokozott állapot és a nyugalom egyszerre van jelen. Az agyban théta-hullámokat mértek, ami egyébként a mélyalvás állapotában fordul elő. A théta-hullámok jelenléte egyértelműen egy, a hétköznapitól teljesen eltérő tudatállapotra utal.

  Az extatikus transz során számos élmény érheti az embert. Intenzív vizuális élményekhez juthat (látomásokhoz), ugyanakkor ezen élményeket nem csak kívülállóként, hanem résztvevőként is megéli. A rituálé fontos részeként a szertartás vezetője az elején meghívja a szellemi segítőket (szellemi lényeket, melyeket egyfajta energia jelenléteként, jelenlétként érzékelhetünk), ezért a tartások során jellemző az erős és intenzív energetikai hatás. A szellemi segítők jelenléte a biztosíték arra, hogy a szertartás valóban elérje a célját. Ez a cél pedig az örömteli élmények mellett önmagunk és a világegyetem harmóniájának helyreállítása.

  A tartalmát és jelentésüknek nagy részét már ismerjük, és ebben rendszeresen megerősítenek minket a tartások utáni élménybeszámolók. Az élmények egy adott tartás során tehát egyrészt archetipikusak, másrész tartalmaznak személyes elemek is.

  A szertartás kb.50 percig tart. Ennek része egy kb. 15 perces bevezető, melyben a sámánizmusról szerezhetünk információt, ill. a tartásra való ráhangolódás a cél. A tartás maga kb. 15 perc. Hogy milyen tartást gyakorlunk a szertartás alatt mindig a szertartás vezető dönti el. A tartás után lehetőség van 20-30 perc keretében az élmények megbeszélésére.

  A szertartást tartja:  Varga-Balog Mária.
  A maximális létszám 15 fő, ezért előzetes bejelentkezés szükséges a +36 70 675-5117-as telefonszámon.

  A szertartást minimum 6 fő esetén tartjuk meg.

  Következő Sámántartás időpontja:
  Ár:  1500 Ft

 • +

  Esszénus Istentisztelet

  Istentiszteletünk középpontjában a Szeretet Szent Közössége áll, ahogyan azt az esszénusok ünnepelték.

  Itt a papok Istenhez imádkoznak, azt kérve, hogy a szeretet fénylő energiaként folyjon a kenyérbe és a borba (azoknak, akik igénylik alkohol nélkül), hogy azt látható formában megosszuk egymással. „Isten Szeretetének” kiosztásakor nem szabunk feltételeket, így Isten szeretete minden ember, és kiváltképp a gyermekek részére, illetve az állatok számára is rendelkezésre áll.

  A szertartás állandó részei az imádságok, a hálaadás és a dicsőítés.

  Mi mind Isten részei vagyunk: Isten által és Istenben ismét egyesülhetünk az emberiség egyetlen nagy családjában. Mindezeket szeretnénk kifejezésre juttatni imáinkban és cselekedeteinkben.

  „Égi Atya, ajándékozz meg minket a felismeréssel, hogy mi egy család vagyunk. Nincs vallások, vagy kultúrák szerinti ember, csak ember, aki a Te színed előtt áll, hiszen mint gyermekeidet, mindannyiunkat Te teremtettél.” (A Keresztény Esszénus Egyház imája)

  Következő Istentiszteteletünk időpontja:

  Információ: Telefon:  06-70-675-5117 vagy
  Email: samuelhazkft@gmail.com

 • +

  Előadások

  Feltöltés alatt…